Quantcast
Channel: Sote-uudistus
Viewing all articles
Browse latest Browse all 298

Onko sosiaalisista ongelmista kärsivä hyvä asiakas yksityiselle sotekeskukselle?

$
0
0

Tiistaina 13.3.2018 olin Terveystalon järjestämässä Sote ja tulevaisuuden terveydenhuolto Satakunnan alueella – tapahtumassa kutsuttuna. Keskustelu oli varsin terveydenhuoltopainotteista, kuten koko SoTe-keskustelu keskimäärinkin. Terveystalolla on erilaisia kokeiluja käynnissä pitkin Suomea ja eräs sotekeskus-kokeilu pisti silmääni. Kyseisessä sote-keskuksessa on mukana myös mahdollisen soteuudistuksen osoittama tehtävä, nimittäin sosiaaliohjaus. Sosiaaliohjaus on siis perustason palvelua ja suhteellisen kaukana terveydenhuoltoalan ison toimijan osaamiskentästä. Ainakin toistaiseksi. Tämän Terveystalon edustaja myös rehdisti myönsi.

Eilen keskiviikkona 14.3.2018 taas olin Porin kaupungin omassa sotekeskuksessa kokoustamassa ja tutustumassa keskuksen toimintaan. Silmiinpistävää oli juuri sosiaalialan osaamisen löytyminen perheneuvolan yhteydessä. Yksiköstä löytyy muun muassa sosiaalityöntekijä ja hänen työparinsa sosiaaliohjaaja. Heidän tehtävänsä on pitää huolta perheidemme hyvinvoinnista. Perhe, jolla on esimerkiksi väsymystä, voivat saada sosiaalityöntekijän kautta sosiaalihuoltolain mukaisia palveluja, kuten perhetyötä arjen ongelmien ratkaisemiseksi. Sosiaalihuoltolain mukainen toiminta on matalan kynnyksen palvelua, joka siis kuuluu perustason palveluihin.

Kysymys kuuluu: miten yksityiset toimijat arvottavat sosiaaliohjauksen ja perustason sosiaalipalvelut? Sosiaaliohjaukseen kuuluu muun muassa ohjaus vaikkapa aikuissosiaalityön tai lastensuojelun piiriin, eli asiakkaasta ei tule rahaa sotekeskukselle viranomaispalvelujen käytöstä, ja toisaalta taas perhepalvelut kuten perhetyö on erittäin kallista toteuttaa.

Sotekeskukset kuuluvat valinnanvapauden piiriin. Käytännössä se tarkoittaa ainakin yksityisen sotekeskus-toimijan näkökulmasta sitä, että se haluaa mahdollisimman paljon helppoja asiakkaita ja tyytyväisiä sellaisia. Ihminen, joka tunnistaa pienimuotoiset terveydelliset vaivat ja saa perustason terveydenhuollon palveluista pikaisen avun tarpeeseensa, on taatusti tyytyväinen ja pysyy sotekeskuksen asiakkaana. Ongelmana tulee elämänhallintaan liittyvät vaivat. Monasti ihminen tai perhe, jolla on haasteita arjessa, eivät edes tunnista tilannettaan. Tällaiset ihmiset eivät välttämättä osaa pyytää apua häntä hoitavalta terveydenhuollon ammattilaiselta. Tähän kun lisätään yksityisen toimijan intressit tehdä tulosta, niin voi todeta, että ei heidän asiakassegmentointinsa kärkipäästä löydy sosiaalisista ongelmista kärsivä ihminen. Pahimmillaan siis lapsiperheet jäävät ilman perustason palveluita, kun ongelmia ei joko osata tai haluta tunnistaa, ja näin ollen lastensuojelu ruuhkautuu ongelmien kasautuessa. Toisaalta julkiset sotekeskukset, joissa ollaan totuttu käsittelemään elämänhallinnan ongelmia aivan eri näkökulmasta katsottuna, tulevat olemaan niiden ”ei tuottavien asiakkaiden keskuksia”. Tämä taas tuo omat ongelmansa kulurakenteeseen ja ihmisten hyvinvointiin.

Maakuntien tehtävä on budjetoida meille ihmisille sote-palveluihin käytettävät varat. Näistä varoista tulee elämään siis myös yksityiset toimijat. En näe ongelmana sitä, että yksityinen toimija tuottaa palveluja, mutta mikäli lainsäädäntö antaa mahdollisuuksia vaikuttaa asiakkaiden valintaan, tulevat yksityiset toimijat näin satavarmasti tekemään. Tämä ei ole yrityksen vika, vaan sen, että me emme ymmärrä miten markkinatalous toimii. Vaikka siis käytän esimerkkinä yksityistä toimijaa ja mainitsen Terveystalon nimeltä, niin voi sanoa: ”don’t hate the player, hate the game”.

Huoli itsellä on juuri lapset ja lapsiperheet. Oikealla hetkellä kohdennettu monitoimijainen palvelujärjestelmä ehkäisee vakavilta traumoilta ja ihmiskohtaloilta sekä on taloudellisesti ajateltuna äärimmäisen tehokasta. Valinnanvapauslaki-esitys ja koko soteuudistus asettaa oman käsityksen mukaan lapsiperheet äärimmäisen riskitekijän alle. Julkisesti on kerottu, että soteuudistusta voidaan sitten rukata tulevaisuudessa. Uudistus pitää nyt vain saada läpi. Pahimpien skenaarioiden toteutuessa, montako vuotta lapsiperheet saavat odottaa korjausliikettä? Suomi niminen laiva on nimittäin iso ja hidas kääntymään.

Soteuudistus on nyt eduskunnan käsittelyssä, ja toivon todella, että nyt sosiaalipuoli otetaan huomioon uudistusta arvioitaessa. Muussa tapauksessa uudistus tulee valitettavasti kaataa. Lapsia ei saa, eikä voi asettaa tällä tavoin markkinoiden armoille.

Disclaimer: Terveystalo mainittu esimerkkinä. Koskee mitä tahansa yksityistä toimijaa.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 298

Trending Articles